Delavnica Retorično telo

Avtor: Plesna izba Maribor

V okviru Platforme sodobnega plesa (Festival Performa/Platforma 2014) vas vabimo na petdnevno delavnico Retorično telo pod vodstvom Bare Kolenc, filozofinje in umetnice na področju uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Delavnica bo potekala v sodelovanju z dramaturginjo, publicistko in teatrologinjo Pio Brezavšček.


Bara Kolenc: Retorično telo / Foto Robert Ograjenšek

Delavnica, ki bo potekala med 22. in 26. novembrom od 10. do 15. ure v Plesni Izbi Maribor, je namenjena profesionalnim performerjem (plesalcem, igralcem, ustvarjalcem v gledališču,..) in teoretikom (s področja umetnosti, filozofije, psihologije, psihoterapije).

Delavnica poteka v okviru projekta Retorika Bare Kolenc, ki ga sestavljata dve fazi: Raziskava 014: Retorično telo (2014) in predstava Metamorfoze 3: Retorika (2015).

Fokus delavnice je raziskava presečišč govorice in telesa - načina, kako se označevalna logika izpisuje skozi telo, v njegovih simptomih, ponavljanjih, nezavedni gestikulaciji, v njegovi shizofrenosti, razkosanosti in kronični necelosti, naluknjanosti, v njegovi zgolj površinskosti (telo brez organov) ali razsejanosti (organi brez telesa). Ravno telo je namreč tisto, ki je danes zadnji in v končni fazi (pod težo lahkotnih besed, ki se materializira v histeriji dela) tudi trpeči nosilec realnega in ki skozi nabuhlost retorike zaseka z realnostjo pogleda, geste, dejanja.

Poleg razvijanja performativnega materiala v preseku govorice in telesa je fokus raziskave tudi razdelava retorike v širšem družbenem in kulturnem kontekstu ter razvoj različnih retorično performativnih formatov, ki nagovarjajo javnost.

Bara Kolenc je umetnica, koreografinja in doktorica filozofije. Njeno teoretsko delo se odvija v območju strukturalizma in teoretske psihoanalize, obenem pa razvija teorijo uprizoritve in umetnosti v širšem smislu, ki se osredinja okrog problema ponavljanja. Znanstvene in strokovne članke objavlja v revijah Problemi in Maska, v kratkem pa bo v zbirki Analecta izšla njena knjiga Ponavljanje in uprizoritev. Je avtorica devetih predstav, številnih performansov, inštalacij in ustanovna članica dveh kolektivov - kolektiva Threshold in kolektiva Eat-Art. Njeno umetniško delo je odmevno v strokovni literaturi in medijih, prav tako je zanj prejela številna priznanja in nagrade.

Udeležba na delavnici je brezplačna! Informacije in prijave (s kratkim življenjepisom) pošljite na: plesnaizba@gmail.com

Število mest na delavnici je omejeno! Prijave sprejemajo do 21. 11. 2014 oziroma do zapolnitve kapacitet.

Produkcija: Kud Samosvoj
Koprodukcija: Plesna Izba Maribor, M.I.K.K., DrMr, Kud Pozitiv
Projekt financira Ministrstvo za kulturo RS.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/delavnica-retoricno-telo