V Šentjakobskem gledališču premiera predstave o upokojenih pevcih

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana je bila v soboto, 9. junija, ob 19.30 premierno uprizorjena komična melodrama Ronalda Harwooda Kvartet. Po besedah režiserja Marka Bratuša predstava ponuja zabavno zgodbo štirih upokojenih opernih pevcev, ki se znajdejo v domu za ostarele, v katerem se morajo sprijazniti z dejstvom, da niso več zvezde.


Trije izmed pevcev - dva pevca in pevka - se po uspešnih karierah začnejo v domu za ostarele vsak na svoj način spopadati s tegobami in prednostmi, ki jih prinaša starost. Ob obujanju spominov in odkrivanju novih zanimanj se počasi privajajo na dejstvo, da je od njihove nekdanje slave ostal le bled spomin.

To vzdušje pa popestri nova upokojenka, ki se jim pridruži v domu za ostarele. Tudi ona je nekdanja operna diva, za nameček pa še bivša žena enega izmed pevcev v domu. Ker se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da ni več slavna, to tudi v drugih vzbudi dvom o njihovem umetniškem ustvarjanju. Sporočilo predstave je pozitivno, saj med drugim govori o tem, da je starost lahko tudi lepa in zabavna, če jo le sprejmeš in se ne oklepaš modela mladosti, je poudaril Bratuš.

Študij predstave je bil po besedah režiserja naporen, ker niso imeli dovolj časa za vaje, vendar pa si je to z igralsko ekipo, ki se je bila pripravljena potruditi in nadgrajevati svoje vloge, lahko privoščil.

Besedilo Harwooda, po katerem v režiji Dustina Hoffmana v Hollywoodu nastaja tudi film, je prevedel Sergej Verč. Tekst pa, kot je poudaril Bratuš, ponuja le izhodišče za prispevke igralcev. V predstavi igrajo Iča Putrih, Lili Bačer Kermavner, Damijan Perne in Tone Bertoncelj. Slednji je dejal, da še nikdar ni bil priča tako pospešenemu tempu študija. Humoristka Iča Putrih je pohvalila igralsko ekipo, ki je bila skupaj z režiserjem do nje zelo prijazna.

Za kostumografijo je poskrbel Bojan Vister, za scenografijo študentke podiplomskega študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pod mentorstvom Jasne Vastl, za glasbeno opremo pa Miha Šajina in Luka Kuhar. Dramaturginja predstave je Marjeta Bratuš.

Na novinarski konferenci je umetniški vodja gledališča Jaša Jamnik tudi predstavil novo sezono gledališča, za katero bodo abonmaji naprodaj od 11. junija. V načrtu imajo štiri uprizoritve za odrasle, ki bodo žanrsko lahkotnejše, saj te po Jamnikovih besedah "igralci radi uprizarjajo, obiskovalci pa radi gledajo".

Tako si bo mogoče ogledati satirično komedijo Daria Foa Ugrabitev v režiji Gašperja Tiča, bohemsko komedijo Grigorija Gorina Kean IV, ki jo bo režiral Viktor Ljubutin, komedijo Toneta Partljiča Moj ata, socialistični kulak v režiji Primoža Ekarta in predstavo "Yes, Prime Minister" Antonyja Jaya in Jonathana Lynna pod režijsko taktirko Borisa Kobala. Poskrbeli bodo tudi za najmlajše, za katere bodo uprizorili predstavo Zlata ptica po motivih slovenskih pravljic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-gledaliscu-premiera-predstave-o-upokojenih-pevcih