LE SOLEIL - 8. festival gledališča, glasbe in plesa

Avtor: Grad Teater

V čast nam je najaviti osmi festival – Le Soleil. Festival bo potekal na posesti Lanšprež v bližini dolenjskega mesta Trebnje. Le Soleil poteka od četrtka do nedelje. Obiskovalci ali udeleženci programa pa lahko brezplačno postavijo šotor v kolikor želijo ostati več dni. Le Soleil je vodilni promotor domišljije, mnogoterosti in umetnosti, kot najdragocenješih izrazov kulture in človeštva.

PROGRAM

Glavni oder

ČETRTEK, 16.7.

Lovro Ravbar Quartet - jazz koncert
DJ Haris Pilton

PETEK, 17.7.

Ana Plešec - zračna akrobacija in izrazni ples »Padli Angel«
Matija Solce - predstava »Pozor, LOS na cesti«
Crossfiedler - etno koncert
DJ Zois

SOBOTA, 18.7.

Produkcije delavnic
Branko Potočan - fizično gledališče »Območje za pešce«
Jararaja - etno koncert
DJ Dimon

Kure in jajčka... (četrtek, petek in sobota)
Na festivalu pa bodo vse tri aktivne dni postavljene t. i. ustvarjalne valilnice ali inkubatorji - 5 skupin vsaka pod okriljem drugega izkušenega mentorja s področja giba oziroma akrobatike, uličnih veščin ter glasbeno-ritmičnega področja. Na Le Soleilu bo lahko vsak obiskovalec in udeleženec delavnic brezplačno postavil šotor in užival vse 4 dni. Le Soleil tako dobiva podobo ustvarjalnega tabora, delavnice pa bodo brezplačne. Delavnice se začnejo že v četrtek zjutraj (ob 10h) in se bodo zaključile s produkcijami, ki bodo predstavljene v soboto.

Branko Potočan (Slovenija) - GIBALNA DELAVNICA
Udeleženci delavnice bodo namenjene čutenju telesa v gibu. Razvijali bomo individualni gibalni pristop in nova orodja za delo v skupinah, temelječ na raziskovanju medčloveških odnosov.

Damir Mazrek (Slovenija) - BOBNARSKA DELAVNICA
Na bobnarski delavnici se bomo srečali s tradicionalnimi ritmi zahodne afrike in spoznali tehniko igranja na originalne instrumente (djembe, dunun). Pripravili bomo originalno kompozicijo, ki bo sestavljena in značilne afriške poliritmije.

Cirkokrog (Slovenija) – CIRKUŠKA DELAVNICA
Kristina, Polona in Gregor, člani Slovenskega združenja za cirkuško pedagogiko Cirkokrog bodo udeležence cirkuške delavnice spoznali z osnovami nekaterih cirkuških prvin. Preizkusili se bomo v enostavnih, predvsem partnerskih akrobacijah, kjer bomo gradili na medsebojnem zaupanju in skupinski dinamiki. Tudi žonglerski rekviziti kot so žogice, diabolo in poi nam ob koncu delavnice ne bodo več tuji. Vsem tistim, ki ste se s temi rekviziti že srečali, pa bomo nudili tudi poglabljanje znanj.

Wim Decorte (Belgija) – GLEDALIŠKA DELAVNICA
Na letošnji delavnici gledališča nas bo uril Wim Decart, mojster emocij in obvladovanja le teh. Pokazal bo osnovne gledališke tehnike in nas popeljal po polju besednega in nebesednega igranja, izražanja prek mimike ali telesa, brezpredmetnega igranja in še kaj. Predznanje oziroma gledališke izkušnje niso potrebne, niso pa odveč.

Sebastien Fraboulet (Francija) – FILMSKA DELAVNICA
Vsem tistim, ki jih veseli delo s kamero, ki vidijo umetnost v ujetju pravega trenutka, je namenjena filmska delavnica. Udeleženci delavnic se bodo na igrivi način spoznali z video tehnikami danes, scenarijem, uporabo kamere, urejanjem in montaže ter tehnikam animacije. Z razgibanim učenjem bomo zabeležili dogajanje na festivalu in ustvarili svojo nepozabno zgodbo. Če imate svojo video kamero jo prinesite s seboj, če ne, jo bo pričaral na festivalu vaš nasmeh.

Hej hoj igriščniki!
Na festivalu bo kot vsako leto poskrbljeno za male in velike otroke. Postavili bomo vrtiljak in druga igrala, priredili več predstav in animacij za najmlajše, ter organizirali kreativne delavnice. Že zdaj pa napovedujemo:
Lutke - otroške zabavljalnice, vodene delavnice za najmlajše z Ano Plešec
Afne guncat – igrače za zabavljače vseh vrst

Sončni semenj (četrtek, petek, sobota)
Namen semanjih dni je omogočiti mladim ustvarjalcem, umetnikom, akrobatom, gledališčnikom, skratka neinstitucionaliziranim umetnostim, da se predstavijo, izmenjajo izkušnje in znanja. Semenj je namenjen tako ustvarjalcem umetelnih predmetov, nakita, slikarjem, striparjem,  body art - umetnikom, kot tudi uličnim gledališčnikom in cirkusantom ter glasbenim ustvarjalcem Vsem semenjiščarjem bomo omogočili brezplačen vstop in bivanje na festivalu, kot tudi možnost udeležbe na delavnicah, ter nastope in prikaze veščin drugim obiskovalcem festivala.

...torej vabljeni vsi glumači, artisti in potepini iz vseh vetrov...

LE SOLEIL med 16. in 19. julijem Lanšprež – sončni gaj pri Trebnjem...

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/le-soleil-8-festival-gledali%C5%A1%C4%8Da-glasbe-in-plesa