Boksarsko srce - TIBA

Avtor: Goran Cvetković

KRITIKA.- 7. junija 2010 ob 17 uri je Dramski oder za mlade – LGL s predstavo Lutz Hübnerja. BOKSARSKO SRCE v režiji Samo M. Strelca sodeloval na beograjskem festivalu TIBA ( Teatarska internacionalna beogradska Avantura). Predstavo si je ogledalo okrog 200 gledalcev, ki so jo izvrstno sprejeli. Iz Beograda Goran Cvetković.


foto Arhiv Lutkovnega gledališča Ljubljana

BOKSARSKO SRCE

Dramska predstava

Lutz Hübner

Prevod: Darko Čuden
Režija in scenografija: Samo M. Strelec
Kostumografija: Leo Kulaš
Izbor glasbe: Bojan Jurjevčič-Jurki
Oblikovanje luči: Srečo Brezovar
Svetovalec za borilne prizore: Bogdan Vukičević
Svetovalec za jezik in glasbo: Adam Velić

NASTOPATA:
Leo: Iztok Valič
Jojo: Domen Valič

Šepetalka: Maja Kozmos

Inspicient, rekviziter: Aca Ilić
Luč: Mirsad Vrević
Ton: Emil Koprivc
Garderoba: Emina Kaliman
Odrska dela: Tomo Hvastja, Darko Nedeljković

foto Arhiv Lutkovnega gledališča Ljubljana

Gledao sam, prilično pažljivo, prvi fetstival TIBA – u prevodu ovog duhovitog anagrama to je Teatarska Internacinalna Beogradska Avantura, pre osam godina, i tada sam video jedan festival entuzijasta i video sam nekoliko odličnih predstava i - to je bilo sve. Čini mi se da se u ovih nekolikoi godina ovaj festival bio nekako pritajio, pa ga nisam pažljivo prato, posle  nekoliko predstava koje sam nasumice birao i koje nisu ostavile na mene naročit utisak. Ali ove godine, vidim po programu – prilično debeloj knjižici, lešpo organizovanoj i lepo dizajniranoj – vidim da postoji Glavni program i Prateći program, vidim da se svakodnevno vode temeljni RAZGOVORI o važnim temama, vezanim za decu, pozorište, pedagogiju, odgovornost društva, o nasilju medju mladima i nad mladima....i što je najznimljivije, vidim da ima dobrih predstava, poznatih, domaćih i stranih reditelja, a nadam se da ima i publike.

U ponedeljak sam u Pozorištu Boško Buha, popodne u pet sa, ne baš brojnom publikom, učenicima starijih razreda osnovne škole, koje je i najteže dovesti u publiku, jer se u tim godinama bave ubrzanom izgradnjom svoje ličnosti, kao i pozicije u surovm društvu vršnjaka, brinu o ljubavi i spoljnom izgledu, tako da ih pozorište, ta zastarela forma komunikacije, stara koliko i sam svet, valjda, ali svakako bar koliko Civilizacoja i Kultura, – kažem ta forma ih po njihovom mišljenju usporava, a oni su tada – sa 14, ili 15 godina – na pravom speedu – trče sve-sto-na-sat, kako bi se reklo i u tim trkama sa njima se razumeju samo video-igrice i ostale kompjuterske zabave, koje se na toj brzini i dokazuju. Ali – eto, nekako je uspelo Upravi Festivala TIBA, da skoro napuni bar pola sale gledališta Boško Buha i prikazali su ovoj namenskoj publici jednu namensku i pametnu, tako reći – ODLIČNU predstavu Ljubljanskog Lutkovnog Gledališča – BOKSERSKO SRCE, pisca Luca Hibnera i reditelja Sama Streleca.

Pošto je predstava igrana na Slovenačkom jeziku, bez ikakvog simultanog prevoda, ista uprava je angažovala glumicu Marijanu Petrović, iskusnu lutkarsku i dečju glumicu iz Pozorišta Duško Radović i teoretičarku dečjeg pozorišta, angažovala ju je da sastavi jedan mali uvodni tekst, koji je pre predstave i pročitala na ozvučenju pozorišta. Po tom kratkom prikazu, jasno je bilo da je ovaj tekst napisan veoma stručno i posvećeno – kao neko primenjeno pozorište, primenjeno u vaspitne svrhe baš te dece oko petnaest godina, napisano stručno kako samo Nemci to umeju da urade. Situacaije iz teksta su sasvim realistične i sasvim direktne – jedan mladi prestupnik dobija kaznu da u jednom stračkom domu, umesto maloletničkog zatvora, uradi neku društveno korisnu stvar. U tom staračkom domu dodele mu jednu sobu da je okreči, a u sobi živi – sam i zaboravljen, nekadašnji bokserski as, LEO – sa imenom urezanim u Istoriju Boksa kao Crveni Leo – jer je stalno nosio CRVENU opremu na mečevima koje je, uglavnom, dobijao.

I tu, zapravo POČINJE drama, priča, igra – predstava koju smo gledali na sceni Boško Buha, u izvodjenju dva fascinantna glumca – oca i sina – Iztoka i Domena Valiča – počinje poezija susureta generacija, počinje priča o popravljenju života na najbolji – umetnički način, sa mnogo topline, sa mnogo znanja, sa mnogo iskustva, umetničke uverljivosti i visokog umetničkog rada i dometa. Tako se polako razvija priča o dečaku – šesnaestogodišnjaku koji napravi neki gest samodokazivanja, da bi se dopao jednoj devojci, a pošto živi na ulici, onda je i taj gest uličarski i po uličarskim pravilima – pun surovog herojstva i, pogotovo – izvan zakona. Dečak, JOJO, herojski preuzme na sebe krivicu za neki kriminalni čin – kradju nekog skutera,  da bi spasio jednog poznanika, koji mu čak i ne zahvali, iako ga je ta akcija spasila dužeg zatvora, jer mu to nije jedini greh.

Dečak JOJO je to sve uradio da bi privukao pažnju devojke koja ga ni ne poznaje i nije ga ni polse tog akta upoznala – ostao je frustriran, bez nagrade, a odradjuje KAZNU – farba zidove u startčkom domu. Ali – srećom – farba zidove u sobi jednog starca, mladog – lavljeg BOKSERSKOG srca, bivšeg bokserskog šampiona i tu počinje kratko školovanje u lekcijama života – starac uči dečaka, izmedju ostalih malih velikih stvari iz života - i kako da se približi devojci i kako da ga ne bude stid da joj pokloni ruže i to da joj ih donese na vrata!...I to nije ostalo bez odjeka – devojka ga je primetila i pozvala ga na sastanak, puna obećanja!..Njegovoj srreći nigde kraja – naravno!

A sam Leo, Crveni Lav – ima samo jednu želju i moli dečaka da mu pomogne da je ostvari – hoće da ode da živi u Južnu Francusku i da se tamo, na plažama  Mediterana, pridruži svom bivšem kolegiu, bokseru koji je bio i njegov protivnik i njegov prijatelj – a sada je slep, što se bokserima često dogadja posle mnogih udraca u karijeri. Crveni Lav hoće da mu se pridruži i da zajedno drže bokserske kurseve zaineresovanim mladim turistima, pa da tako ponovo ima smisla sav njegov život – posvećen boksu, sportu i ljubavi – za ljude, za inteligenciju i za čestitost! I upravo su to osobine o kojima mladi prestupnik uči – brzo i jednostavno, od ovog bibvšeg boksera koji je vć imao i mali šlog – tako da ceo tekst predstrave govori, takoreći na pola usta, što je dodatni glumački i napor i domet odličnog glumca Iztoka Valiča, koji sa velikim razumevanjem i odgovornmošću igra lik Crvenog Lava u staračkom domu.

Na sceni se ova dva glumca dobro upoznaju kroz likove i kroz studiozno izabrane scene u kojima se, na lak i prijemčiv, emotivan način – UČI – i šta je boks i šta je život i šta je ljubav i šta su predrasude i kako se te predrasude mogu PREVAZIĆI!..Veština sa kojom su ova dva glumca, otac i sin Valič, prolazili kroz tačno postavljene zadatke – učenje bokserske veštine, koju su sami naučili od majstora na pravim treninzima, koje su pohadjali da bi na sceni bili uverljivi za publiku, savladavanje kontakta dva tipa ljudi i dva načina mišljenja – jednog koji se bavi ulaženjem u standarde života, koje tek upoznaje i drugog koji o životu sve zna, iz bogatog iskustva, koje  mu je učvrstilo moralne stavove. Izvanredno lako i jasno razvijale su se situacije uspostavljanja prisnog odnosa dve generacije, koje razdvaja mnogo toga, ali ih približava, naizgled gruba - toplina, ljubav, razumevanje, i spremnost na učenje.

Prevodilac teksta sa Nemačkog na Slovenački, kako smo tekst i slušali, Darko Čuden i Samo Strelec sa glumcima, približili su mnoge detalje teksta savremenim gledaocima u Sloveniji, a time i u Beogradu. Nekolikoi simpatičnih podataka o veličini bivšeg bokserskog šampiona, njegove zajedničke slike sa Titom, neke relikvije koje skriva u sobi staračkog doma i koje hoće da proda uz pomoć mladića, da bi skupio dovoljno novca za put u Francusku...svi ti detalji učinili su da se tekst prati kao da su ga baš ti glumci baš tada i napisali. Jer – njihova igra je bila iskrena i emotivna, a angažman veliki – nisu se stideli da se razgalame jedan na drugoga, lako su prelazili iz emocije u emociju, ali sve je to bilo duboko doživljeno i elegantno plasirano.

Naravno – duhovitosti i humora nije nedostajalo!..Sam kraj komada u kome se stari Lav nevoljko presvlači u atraktivnu žensku odeću i stavlja periku, da bi po drugi put pokušao da pobegne iz doma – zatvora, što i uspeva – ta scena je toliko duuhovita i ispunjena klovnovskim veštinama, a izvedena je lako i spretno, tako da se mlada publika veselo smejala, u emotivnom razrešenju, iako nije razmela konkretni tekst na Slovenačkom.

U svakom slučaju, predstava BOKSERSKO SRCE je velika mala predstav, gde samo dva glumca, skoro sat ipo prolaze kroz neobične situacije, pažljivo izabrane, odlično izrežirane i duboko umetnički odigrane, tako da publika kojoj je namenjena – dobije sve - i poduku i umetnički i emotivni doživljaj. Izvanbredno – svaka čast – ČESTITAM!

Goran Cvetković
(Radio Beograd 2., jun 2010)
 
Povezave:

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/boksarsko-srce-tiba