Border-Line (Mejna črta)

Produkcija: MN Dance Company, Balkan dance project, Festival Velenje, Dance Project Festival Trieste
Avtor: Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia
Koreografija: Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia


Foto: Arhiv Gledališče Celje

Plesni diptih Border-Line (Mejna črta) tematizira koncept meja okrog nas in v nas. Plesna uprizoritev kot svoj jezik seveda uporablja gibanje, ki je, po povzeti misli Karime Mansour, naš skupni jezik, univerzalna govorica, ki pripada vsem. »Ples je tam, kjer se kultura deli, kjer se meje zlivajo v prostor vključevanja in enotnosti skozi neizrečeno govorico univerzalnosti.«

Celje bo gostilo 13 mednarodnih izjemnih plesalcev, združenih v MN Dance Company in dve novi koreografiji (mednarodno priznanega koreografa Igorja Kirova iz Makedonije) ter Celju že znana koreografa Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia.

Prvemu delu, Border (Meja), koreografa Igorja Kirova, sledi še drugi del, Line (Črta), v koreografji Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia se ukvarja z mejami v nas samih, ki segajo prek fzičnega, mentalnega in čustvenega ter izhajajo iz zunanjih in notranjih virov. Iz družbenih in kulturnih pričakovanj ter medosebne dinamike, iz naših misli, strahov, negotovosti in preteklih izkušenj ter se kažejo kot omejitve, ki si jih postavljamo sami in, ki ovirajo našo osebno rast in izpolnitev. Na drugi strani pa prehajanje teh meja veča našo odpornost in svobodo pri utelešenju svojega pravega jaza. Meja med dvojnostmi v nas predstavlja občutljivo ravnovesje med nasprotujočimi si silami, ki obstajajo v vsakem od nas. Je prag, ki odraža zapletenost in medsebojno povezanost naše narave. Meja med dobrim in zlim, svetlim in temnim, svobodnim in nesvobodnim, uteleša večni boj med nasprotujočimi si vidiki naše osebnosti in sveta okoli nas. Poudarja siva območja, kjer sobivajo moralna dvoumnost, notranji konfikti in protislovja, ki oblikujejo naše dojemanje in dejanja.

Gibanje po teh mejah zahteva introspekcijo, empatijo in globoko razumevanje zapletenosti človeške narave. Sprejemanje prepletanja dvojnosti in različnosti lahko vodi k večjemu samozavedanju, sprejemanju naših senc ter bolj diferenciranemu vrednotenju bogastva in globine naših izkušenj.

Zasedba

Koreografja, kostumografja in scenografja: Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia
Oblikovanje luči: Matjaž Bajc
Izvajalci: Eri Nishibara, Luka Vodopivec, Pietro Di Salvo, Alessio Saccheri, Iva Ilievska, Rebecca Granzotto, Marie da Silva, Paula Garcia, Erica Modotti, Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/border-line-mejna-crta