Savina Rupel – mati v Ravensbrucku

Produkcija: Compagnia Teatrale IL VELLO D'ORO
Avtor: Anna Maria Damato
Režija: Monica Angiuli


Foto: Arhiv SSG Trst

Slovensko stalno gledališče bo počastilo Dan spomina z gostovanjem predstave apulijskega ansambla, ki pripoveduje primorsko zgodbo o tragediji deportacije in internacije v taborišču. Savina Rupel – mati v Ravensbrucku je predstava v italijanskem jeziku dramske skupine Il Vello d’oro, s katero avtorica Anna Maria Damato obravnava resnično zgodbo Prosečanke in grozot, ki jih je doživela v nacističnem taborišču v Ravensbrucku. Besede avtorice je na gledališki oder postavila režiserka Monica Angiuli in obe ustvarjalki nastopata tudi v predstavi.

Savina je bila cvetličarka pri sv. Jakobu. Internirali so jo leta 1944 zaradi domnevnega sodelovanja s partizani. Nočna mora taborišča se je zanjo nepričakovano začela tik pred poroko. V taborišču je rodila sina Danila, ki je umrl dva tedna po rojstvu zaradi nečloveških razmer.

Savina je po vrnitvi spremenila travmo v pogumno pričevanje, da bi potomci spoznali vznemirljivo poglavje evropske zgodovine. Njena zgodba je zato dokument o grozotah nacističnih zločinov, a tudi o trdoživosti upanja. Sporočilo je odločno preseglo lokalne meje, kot dokazuje ta predstava.

Zasedba

 

Nastopata: Anna Maria Damato in Monica Angiuli


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/savina-rupel-mati-v-ravensbrucku