Snežena sestra

Produkcija: Mini teater
Avtor: Maja Lunde
Režija: Luka Marcen
Koreografija: Lara Ekar Grlj


Foto: Asiana Jurca Avci

Božična zgodba Maje Lunde vas popelje v skandinavsko zasneženo pokrajino, ki bi lahko imela podobo filma švedskega režiserja Ingmarja Bergmana z naslovom Fanny in Aleksander, ampak ni nič tako, kot bi običajno v tem prazničnem času lahko bilo. Dečku Julianu je december najlepši čas v letu. Ne samo, da obožuje božič, tople medenjake, vroč kakav in pisane okraske, tudi svoj rojstni dan praznuje na božični dan. Vsako leto je Julian z družino praznoval pravi božič. Okrasili so svoj dom, spekli božične dobrote, poslušali božično glasbo, izdelovali snežene može in se kepali, dokler niso njihove roke postale popolnoma ledene. Letos je Julianov božič malo drugačen. Njegovi starši niso okrasili ničesar in Julian je večinoma prepuščen samemu sebi. Nima volje do sneženih dogodivščin s prijateljem Jonom, niti kakav mu ne diši tako kot prejšnja leta. Vse to je zaradi njegove starejše sestre Juni, ki je nedavno preminila in s seboj vzela tudi vse radosti prazničnega časa. Toda Juliana čaka nepričakovano presenečenje v podobi skrivnostnega dekleta Hedvig, ki Julianu ponovno pokaže, kako izgleda pravi, sladek, puhast, rdeč in prazničen decembrski čas.

Maja Lunde je zgodbo Snežena sestra napisala, da bi opomnila na pereč problem duševnih stisk in psiholoških motenj pri mladostnikih in opozorila na potrebo po komunikaciji med starši in otroci. V pravljični svet družinske zgodbe vplete pomembnost bratske ljubezni, ponovno združitev družine in prepreke, ki stojijo na poti do preseganja žalosti, vlogo vrstniškega in medvrstniškega prijateljstva ter odraščanje otroka, ki se je že v prednajstniškem obdobju srečal s smrtjo v družini. Njeno sodelovanje z ilustratorko Liso Aisato je rodilo čudovito knjigo, ki v nazornih in pravljičnih ilustracijah opominja bralca, kako je včasih pomembno biti človek in se empatično zazreti v sočloveka, postati dober poslušalec in podati roko, četudi je drugi ne zahteva.

V predstavi režiserja Luke Marcena se magija besedila prepleta z magijo odra in ponuja vpogled v pogum in vztrajnost mladega protagonista, ki bo s svojo močno voljo in željo ponovno prebudil sivino zimskega časa in jo pretopil v praznično barvitost zimskega vzdušja.

Nika Korenjak

Po dogovoru s Nynorsk Teaterforlag AS, Oslo.

Zasedba

Adaptacija za gledališko predstavo: Maja Lunde
Prevajalka: Marija Zlatnar Moe
Dramaturginja: Nika Korenjak
Scenografinja: Sara Slivnik
Kostumografinja: Ana Janc
Avtor glasbe: Martin Vogrin
Oblikovalka luči: Mojca Sarjaš
Asistentka scenografinje: Lučka Žnidaršič

Nastopajo:

Gaja Filač
Timotej Novakovič
Luka Bokšan
Sara Gorše
Nika Korenjak

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/snezena-sestra