George Kaplan

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Frédéric Sonntag
Režija: Đorđe Nešović
Koreografija: Dušan Teropšič


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Satirična komedija.

Tri skupine, trije sestanki, skupna rdeča nit: George Kaplan. V prvi, »SGK«, se pet aktivistov ne more ničesar dogovoriti, niti kaj pomeni George Kaplan – ali se tako imenuje njihov kolektiv, vsak član, projekt, operacija, orožje … V drugi, »Dream team«, izbrani uspešni scenaristi predstavljajo ideje za naročeno filmsko zgodbo, v kateri naj nastopa George Kaplan. V tretji, »Nevidna vlada«, pa diskusija teče o najbolj pereči politični težavi – George Kaplan namreč predstavlja veliko nevarnost, čeprav (še) ni jasno, kaj ta nevarnost sploh je.

Drzna, angažirana politična satira v treh dejanjih, ki so na prvi pogled samostojne enote, predstavlja različne segmente sodobne družbe. Vsem trem ni skupno samo ime skrivnostneža, namišljene osebe iz Hitchcockovega filma Sever-severozahod, temveč tudi fenomen manipulacije z ljudmi, njihovimi zaznavami, resničnostjo. Povezani, a slabo organizirani obstranci, tekmovalni filmski kreativci in odmaknjeni vplivneži tako disfunkcionalno komunicirajo, da postane trpkost problematike absurdno komična.

Čeprav je sodobni francoski dramatik Frédéric Sonntag (1978) igro napisal pred več kot desetimi leti, so pojav pandemije, vojna v Evropi, pa tudi ogromen razvoj umetne inteligence prinesli drastične spremembe sveta in družbe. Zdi se, da je spričo vseh teh sprememb aktualnost igre še večja.

Avtor je iz »nevidne osebnosti« ustvaril mit. Tako je postala del kolektivne zavesti. Ko pa je bila izbrana za sredstvo propagande, je njena nevidnost postala vidna. Ob branju igre se odpirajo številna vprašanja: Kakšna je razlika med realnostjo in fikcijo? Kakšna je vloga umetnosti v sodobni družbi? In v kolikšni meri je mogoče z njo vplivati ​​na zavest družbe? Kdo je odgovoren za ustvarjanje mita? Kako ga politika uporablja? In kako mit vpliva na družbo in življenja posameznikov? Številne reference iz popularne kulture dopolnjujejo in bogatijo zgodbo ter nas vabijo, da se z njimi poigravamo in raziskujemo, kam nas lahko odpeljejo.

Đorđe Nešović

Zasedba

Prevajalka: Suzana Koncut
Dramaturginja: Isidora Milosavljević
Lektorica: Anja Pišot
Scenograf: Danijel Modrej
Kostumografinja: Marija Marković Milojev
Avtor glasbe: Goran Krmac
Oblikovalec svetlobe: Marko Vrkljan
Oblikovalec scenskih elementov: Gorazd Prinčič
Asistentka kostumografinje: Smiljka Babić

Na videoposnetku: Đorđe Nešović, Peter Harl

Nastopajo:

A, A', A'' – Medea Novak
B, B', B'' – Tina Skvarča k. g.
C, C', C'' – Jure Kopušar
D, D', D'' – Andrej Zalesjak
E, E', E'' – Lara Fortuna
Na videoposnetku  Đorđe Nešović, Peter Harl


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/george-kaplan-1