Umetnost vojne / umetnost miru

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Avtor: Mlado Mladinsko 2
Režija: Ana Duša


Foto: Matej Povše

Izhodiščna spodbuda za predstavo Umetnost vojne / Umetnost miru je bil začetek rusko-ukrajinske vojne februarja 2022, ki je sovpadel s premiero predstave prve generacije Mladega Mladinskega. V Ukrajini so ob prvih napadih izdali ukaz, da fantje, starejši od šestnajst let, ne smejo zapuščati države. Vsi mladinci prve generacije so bili takrat starejši od šestnajst let.

O vojni so se zato pogovarjali prek zgodb, najprej družinskih: druga svetovna, jugoslovanske, ukrajinsko-ruska vojna. Zgodbe so si podobne, čeprav se odvijajo v treh različnih obdobjih in treh različnih jezikih; vojna ima povsod podoben zvok. Potem smo šli v Sarajevo, oblegano mesto, in v koncentracijsko taborišče v Jasenovcu, kjer so stene muzeja na drobno popisane z imeni žrtev – človek je živ, dokler je živ spomin nanj.

Kako ravna posameznik, ki se znajde v tako skrajnih okoliščinah? Kako vojna spremeni družbo? Kako vojska spremeni človeka?

Mlado Mladinsko je program za vključevanje mladih v gledališče in javni diskurz, namenjen mladostnikom_cam od 15. leta dalje. Sodelujoči_e so izbrani na odprti avdiciji. Program odpira gledališki prostor mladim na robu odraslosti, ki pri nastanku predstave sodelujejo z avtorsko ekipo in člani_cami igralskega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča; ti oz. te so jim hkrati učitelji_ce in soustvarjalci_ke. Tako se vzpostavlja sistem gledališkega vajeništva, v katerem se mladi za gledališke poklice usposabljajo s pomočjo praktičnih izkušenj ob delu s prekaljenimi mojstri_cami poklica. Z druge strani predstava omogoča vpogled v to, kako izbrano tematiko razumejo in doživljajo sodelujoči_e mladostniki_ce, ki niso samo igralci_ke, ampak tudi soavtorji_ce predstave.

Zgodba in besedilo sta nastajala s pomočjo improvizacij, pogovorov, zapisov.

Zasedba

Asistentka režije, pevovodkinja in vodja predstave: Jera Topolovec
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumografija: Nina Čehovin
Scenografija: Urša Vidic
Oblikovanje svetlobe: Matjaž Brišar
Oblikovanje maske: Vanja Djuran
Lektorica: Mateja Dermelj

Nastopajo:

Marko Engelman – Adi
Natan Pajić – Amir
Izidor Vogrinec – Hugo
Filip Klančnik – Ivan
Adrian Grošelj – Niko
Matic Eržen – Tomi
Luka Rener – Vanja
Pavle Vastl – Viktor
Vito Weis – Stotnik
Erin Bregar Sabolić – Agnes
Pika Kovač – Barbara
Neža Duša Draž – Dunja
April Kotnik – Manca
Janja Majzelj – Meri
Elizaveta Klochkova – Ana
Fedja Boldyrev – Vasilij
Blaž Šef – Brada
Matej Recer – Dado


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/umetnost-vojne-umetnost-miru