Galop

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Ana Duša, Tin Grabnar
Režija: Tin Grabnar


Foto: Jaka Varmuž

Senčna predstava.

Predstava govori o dečku, ki živi na kmetiji blizu mesta. Poleg drugih domačih živali imajo na kmetiji tudi mladega konja. Nekega dne gre deček z družino na sejem in tam nepričakovano vidi konjske dirke. Zmagovalec za nagrado prejme velik svetleč pokal! V dečku se zbudi neustavljiva želja po zmagi. Da bi lahko nekega dne tudi sam nad glavo dvignil takšen pokal, začne s svojim konjem vztrajno trenirati. Uprizoritev tematizira pomen prijateljstva v nasprotju z neustavljivo željo po zmagi. Koliko je vredno žrtvovati, da bi dosegli svoj cilj?

Lutkovna predstava Galop je narejena v tehniki senčnega gledališča. Vizualna plat predstave je ustvarjena z baterijskimi svetilkami, ki osvetljujejo izrezljane dele ploskih lutk in scenografije, s katerimi animatorji na velikem platnu ustvarjajo gibljive podobe. Igra svetlobe in sence gradi atmosfero in z močnimi barvnimi učinki sestavlja lepo in pretresljivo zgodbo. Izjemno pomembna plast predstave je zvok. V nekakšnem tonskem studiu na robu odra igralec animator sproti ustvarja zvočno podobo predstave. S kokosovimi lupinami uprizarja topotanje konjskih kopit, z usnjenim pasom pok biča, z lastnim vokalom hrzanje utrujenega konja ... (Mladi) gledalci lahko tako vidijo in razumejo, kako nastaja zvok predstave, ki se odvija pred njimi.

 

Uprizoritev poudarja idejo »sledenja svojim sanjam«, eno izmed manter današnjega časa, ki jo otroci poslušajo že od malih nog. Kaj dandanašnji pomeni »slediti svojim sanjam«? Kaj se zgodi, ko se nedolžna otroška igra spremeni v ambicijo, v željo po uspehu in slavi? Zagotovo gre za vprašanje, ki postaja v današnjem času, ko se družba srečuje s posledicami desetletij slavljenja individualizma, vedno bolj relevantno – za otroke, ki v to družbo šele vstopajo, in tudi za vse, ki jih vanjo tako ali drugače uvajamo: starše, sorodnike, vzgojitelje, učitelje – odrasle.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Eva Mlinar
Scenografka: Sara Slivnik
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumografka: Tina Bonča
Oblikovalec luči in lučni vodja: Gregor Kuhar
Lektorica: Maja Cerar
Lutkovni tehnologinji: Polona Černe, Zala Kalan
Asistentka režiserja: Jana Nunčič

Nastopajo: Miha Arh, Maja Kunšič, Iztok Lužar, Gašper Malnar

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/galop-1