Zločin na Kozjem otoku

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Ugo Betti
Režija: Alen Jelen


Foto: Peter Giodani

Drama.

Na odročnem samotnem kraju v skromni hiši z vodnjakom živijo Agata, njena hči Silvija in svakinja Pia.

Na tem od boga pozabljenem kraju so preživele vojno, med katero se je za njihovim možem, očetom in bratom Enricom v ujetništvu izgubila vsaka sled. Namesto moškega, čigar odsotnost jih povezuje, saj jih čakanje nanj navdaja s skupnim smislom, se nekega dne pojavi njegov soborec Angelo. Hitro postane jasno, da ni prišel le na obisk, temveč namerava ostati.

Odnosi v tesno povezani skupnosti treh žensk, ki so bile prej dolga leta ujete v samoti in hrepenenju, se s prihodom mladega in privlačnega moškega porušijo. V vseh treh začne nenadoma kljuvati vprašanje, kdo pravzaprav sploh so kot posameznice in kaj jih določa zunaj izolirane skupnosti, ki jim je nudila varnost in preživetje. Morajo vztrajati skupaj ali se druga druge osvoboditi? Same zase ali skupaj z moškim oziroma zaradi njega? Angelo postane središče njihovega sveta in v vseh treh prebudi strast, ki pa ga nazadnje pogubi.

Dramo italijanskega pravnika, pesnika in dramatika Uga Bettija že od krstne uprizoritve leta 1950 uprizarjajo povsod po svetu. Kozji otok je v njej prizorišče dogajanja in metafora za morasto notranjo resničnost njenih ženskih junakinj, ki se vsaka po svoje in vendarle tudi skupaj soočajo z lastnimi strastmi, hrepenenji, obsesijami in strahovi. Pod žgočim mediteranskim soncem se odigra drama medčloveških odnosov, v kateri želja po drugem trči ob gon po samouresničitvi, ljubezen in sla pa se dopolnita v zločinu in smrti.

Režiser Alen Jelen je občinstvu MGL znan po uspešnih uprizoritvah iz prejšnjih sezon, kot so Gola, Strašni starši in Le zaljubiti se ne smemo.

Zasedba

Prevajalec: Jaša L. Zlobec
Dramaturginja in avtorica posodobitve prevoda: Alenka Klabus Vesel
Scenografka: Urša Vidic
Kostumografka: Belinda Radulović
Avtorica glasbene opreme: Darja Hlavka Godina
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos
Oblikovalec zvoka: Tomaž Božič

Nastopajo: 

Agata  Judita Zidar
Silvia  Julita Kropec k. g.
Pia  Nataša Tič Ralijan
Angelo  Gregor Gruden


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zlocin-na-kozjem-otoku-1