Tovarna utopije

Interaktivna razstava po motivih del Karla Čapka.


Foto: Milan Hajn

Naslov izvirnika Továrna na utopii.

V arhitekturno zasnovo je vključeno ready-made delo sodobne umetnice Nataše Berk 2025 (pass into) Assertiveness (2012). Remake/reset (2022) je bil ponovno predstavljen na festivalu KIBLIX 2022 in se mu konceptualno preprosto ni dalo izogniti - s svojo vsebinsko zasnovo in tehnično izvedbo pomenljivo dopisuje sporočilnost čapkovsko-doctorskega sinkretizma. 

Tovarna utopije je sestavljena iz šestih postaj – inštalacij šestih avtorjev, ki so se navdihovali z utopičnimi motivi v literarnem ustvarjanju češkega pisatelja in scenarista Karla Čapka (1890–1838). Čapek, doktor filozofije, je pisal znanstvenofantastična dela, preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr, in velja za pionirja klasične evropske smeri ZF, ki se je bolj kot tehniškim dosežkom posvečal družbenim temam. Znan je po tem, da je prvi uporabil besedo robot (v gledališki igri R. U. R. – Rossumovi univerzalni roboti, 1921), ki naj bi si jo bil izmislil njegov brat Josef. Pisal je tudi romane drugih zvrsti, detektivske zgodbe, pravljice, gledališke igre, celo knjigo o vrtnarjenju. Njegovo delo odlikujeta izjemen jezikovni dar in inteligenten humor, pogosta tema so družbeni in etični vidiki hitrega napredka tehnologije (masovne proizvodnje, jedrskega orožja, robotov idr.) in (posebno v poznem obdobju) vzpona diktatorskih režimov.

Avtorji inštalacij so se navdihovali v romanih Tovarna absolutnega, Krakatit, Vojna z močeradi ter v dramah R. U. R. in Primer Makropulos, kot ustvarjalci na področju lutkovnega in alternativnega gledališča pa ohranili svojo uprizoritveno izvirnost ter postavitve zasnovali gledališko, s smislom za metaforični narativ in dialoško igrivost:

Avtorja koncepta in scenosleda: Tomáš Jarkovský, Tereza Vašíčková
Avtorji inštalacij: Kamil Bĕlohlávek, Karel Czech, Jan Čtvrtník, Robert Smolík, Antonín Šilar, Tereza Vašíčková
Avtorica arhitekturne zasnove: Tereza Vašíčková
Oblikovalec zvoka: Jan Čtvrtník
Strokovni sodelavec: Adam Langer
Pedagoške sodelavke: Anna Hrnečková, Jana Nechvátalová, Klára Svobodová
Grafični oblikovalec: Jindřich Max Pavlíček
Producentki: Barbora Kalinová, Martiba Štĕtinová
Sodelavci izdelave in postavitve: Jiří Bareš, Barbora Samuelová, Štĕpán Uherka, Michaela Kudelková, Hana Kopová, Petr Seiner, David Ledvinka, Milan Steklík, Jan Čipčala, Roman Pĕnička, Libor Petr, Tomáš Roček, Jan Tomáš, Šimon Ženíšek
Producent: Gledališče DRAK (CZ)

Priporočena starost: 12+

Premiera 5. oktober 2021

Ogled s pedagoškim programom traja 90 minut in nima odmora.

***

Gledališče DRAK (Hradec Králové) temelji na tradiciji (vzhodno)češkega lutkarstva, na domišljiji in izvirnosti, predstave pa namenja ljudem vseh starosti. Gledališče je od ustanovitve (1958) pionir novih metod in ustvarjalnih pristopov, zato zgled dobre produkcijske prakse po vsem svetu (prepotovane kilometre na gostovanjih merijo v večkratnikih dolžine ekvatorja). Poleg zgodovinsko pomembne matične hiše od leta 2010 stoji Labirint – novogradnja s sodobno črno škatlo ter z razstaviščem in gledališkim laboratorijem, namenjena interaktivnemu vključevanju občinstev. DRAK v sodelovanju s Klicperovim gledališčem in neodvisno kulturno organizacijo Kontrapunkt letno organizira uveljavljen mednarodni festival Regiony.


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/tovarna-utopije-e