Ersatz

Produkcija: AÏE AÏE AÏE (Francija), Festival 11 – Biennale de la marionnette et des formes manipulées (FR), Scene nationale de Nantes, Francija
Avtor: Julien Mellano
Režija: Julien Mellano


Foto: Laurent Guizard

Uprizoritev Ersatz, kar bi lahko prevedli kot Surogat ali Nadomestek, je fantazijska projekcija človeka prihodnosti, kot si ga je zamislil vsestranski gledališki ustvarjalec Julien Mellano, ki se enako domače počuti v vlogah režiserja, scenografa in perfomerja. V viziji, ki jo lahko potencialno dojemamo kot prikaz pošasti, stvora, se človek kaže kot bizaren produkt alkimije med stroji in ljudmi. Ta osamljeni primerek se zdi nekakšna ostalina distopične prihodnosti, kar se odraža na njegovi pomanjkljivi konstituciji, ki je utrpela posledice klavrno spodletele tehnološke revolucije. V svoji neverbalni odrski viziji, nihajoči med lahkotnim humorjem in skrb zbujajočo farso, nas Mellano povabi na hudomušen, a skrivnosten lov za zakladom, kjer se jezik artikulira s pomočjo obrtniških zvijač in posebnih učinkov. Onkraj strukturiranega diskurza o prihodnosti se Ersatz sprehaja po turbulentnem svetu, kjer je prihodnost že prisotna in v katerem absurd in čudež strmita drug v drugega, pri tem pa se prepletata v črno luknjo, v točko singularnosti, da bi dosegla trenutek izginotja človečnosti – najsi bo ta resnična, virtualna ali obogatena.

Julien Mellano je vsestranski ustvarjalec: režiser, performer in scenograf, njegove stvaritve pa so rezultat prepletanja gledališke in vizualne umetnosti. Julien s svojo zanimivo karizmo in formalno preprostostjo popelje vse vrste občinstva v skrivnostne in smešne svetove. Naše orientacijske točke se zamajujejo; lepota in grdota, telo in duh, stiska in užitek se mešajo. Nenavadne predstave Juliena Mellana so skromna oda fantaziji. Najprej ga prepoznamo po njegovih majhnih delih vizualnega gledališča (Mon Oeil, Ma Biche et Mon Lapin, Gargantua), poznajo pa ga tudi francoski in mednarodni odri, ki se zanimajo za gledališče predmetov in transverzalne oblike.

AIE AIE AIE (OH NO!) je ne le zvok drame, ki se bo zgodila, temveč tudi kolektiv umetnikov, ki raziskujejo uprizoritev in njene zapise. Vsak od njih izvaja svoje projekte ustvarjanja, medtem ko kolektiv zagotavlja stičišče in daje na voljo vrsto orodij, potrebnih za produkcijo in distribucijo. umetnike druži radovednost za vse oblike ustvarjanja (gledališče, vizualna umetnost, glasba itd.) ter okus za preobrazbo podob in predmetov. AIE AIE AIE AIE je pripravila približno petnajst predstav, ki so bile predstavljene v najrazličnejših kontekstih v Franciji in po svetu. AIE AIE AIE podpirajo Ministrstvo za kulturo - DRAC Bretanje, Regionalni svet Bretanje, Svet okrožja Ille-et-Vilaine in Mestni svet Rennesa.

Zasedba

Zunanji sodelavec: Etienne Manceau
Oblikovalec luči in inšpicient: Sébastien Thomas
Upravljalec zvoka: Gildas Gaboriau
Skladatelja: Olivier Mellano, Mauiricio Kagel

Nastopa: Julien Mellano


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ersatz