Vstajenje 2.0

Produkcija: Pekinpah
Avtor: Beno Novak, Elvis Homan in Boštjan Simon
Koreografija: Beno Novak


Foto: Matija Lukić

Hibriden improviziran glasbeni koncert in plesna predstava

Beno Novak, predstavnik mlajše generacije plesnih umetnikov, izstopa po izjemni fizikalnosti in specifični telesnosti, ki nagovarjata tako pogled publike kot njeno telo. Z glasbenikoma Boštjanom Simonom in Elvisom Homanom je naredil predstavo Vstajenje 2.0, ki razpira horizontalno doživljanje zvoka, giba in časa kot niz enakovrednih elementov, ki se dogajajo hkrati in tvorijo osnovo za proprioceptivno doživljanje plesa. Iz sekunde v sekundo smo pozvani, da prisostvujemo dogajanju tukaj in zdaj. Materialnost zvoka se skupaj s časovnostjo in ritmičnostjo telesa preplete v glasen, prisoten, a nevsiljiv dogodek, ki mu je nemogoče ubežati. Tako ples kot glasba vplivata na vse telo in nam kažeta drugo možno plat empatije. Kjer se zvok utiša, se nadaljuje gib, kjer se ritem giba umiri, vztraja glasen zvok. V tej predstavi, vstajenje ni več eterično, temveč je surovo, prepoteno, večplastno in neizogibno.

Beno Novak (1991) (izobraževanje: SEAD, Tisch Dance NYU, The Place London). Sodeloval je z Gary Clarke Company, Jason Mabana Dance, James Wilton Dance Company itd. Benovo delo vključuje raziskovanje osebnih izkušenj, izraženih skozi močno fizičnost, pomešano z občutljivostjo, krhkostjo, močjo in izčrpanostjo. Sodelovanje z drugimi avtorji je zanj nujna sestavina pri nastajanju del. Novak je umetniški in izvršni direktor festivala Summer Intensive na Portugalskem in festivala Kalejdoskop v Sloveniji.

Elvis Homan (1991) (bobnar, oblikovalec zvoka, skladatelj, pedagog; izobrazba: Codarts Rotterdam, Univerza v Ljubljani, Akademija v Amsterdamu) je prejemnik nagrad Erasmus Jazz Prijs 2016 in 2017, De Doelen Rotterdam in Leiden Jazz Award 2017. Nastopal je na številnih festivalih v Sloveniji in tujini, je član Rotterdam Electronic Orchestra, Quartzite 4tet, Punky Button Clan, Void Noise, aug.unis in je sodeloval pri drugih mednarodnih projektih. Z Boštjanom Simonom je komponiral glasbo za film Haxan.

Boštjan Simon (1982) (inštrumentalist, pedagog, producent; izobrazba: Univerza v Ljubljani, Amsterdamski konservatorij) je ustanovni član Kaučičeve mednarodne zasedbe »Orkester brez meja« in umetniški sovodja Mednarodnega srečanja saksofonistov Sax Go v Novi Gorici.

Zasedba

Ustvarjalci: Beno Novak, Boštjan Simon, Elvis Homan
Podpora: Matej Kejžar
Fotografije: Matija Lukić

Nastopajo: Elvis Homan (bobni) in Boštjan Simon (saksofon)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vstajenje-2-0